Monday 18 March 2013

Umai Ikan Tenggiri *


Umai is Sarawak's answer to sushi. It's essentially a spicy seafood salad, made using raw fish, prawns or Boneless Chicken Feet. This dish has its origins in the Melanau culture.Umai requires no cooking. All that is done is to marinate raw fish slices in a concoction of fresh chillies, calamansi lime juice, shallots, ginger and salt. The fish is generally marinated till it turns white or opaque.



Umai Ikan Tenggiri


Isi Ikan Tenggiri (Skinless)
Halia (hiris nipis)
Bawang Besar (Hiris nipis)
Bawang Merah (Hiris Nipis)
Bunga Kantan (Hiris Nipis)
Limau Kasturi ( Diambil Jus, Kulit dihiris nipis)
Cili (Dipotong halus)
Garam,Kicap Ikan (Secukup rasa)
Cuka 3 tbsp

Method:
Siangkan ikan dan dibuang kulit.
Potongkan isi ikan dengan nipis supaya mudah masak.
Cuci isi ikan dan tuskan sampai kering.
Rendamkan isi ikan dalam larutan jus limau dan cuka sehingga isi ikan berwarna putih
Tuskan isi ikan yang sudah di rendam, JANGAN DICUCI.

Untuk Campuran Ikan:
Potongkan Cili,Bawang Besar dan Merah, Bunga Kantan,Halia dan kulit limau dengan nipis
Gaulkan bersama isi ikan dengan sebati
masukkan jus limau yang baru, garam dan kicap ikan secukup rasa
Sejukkan dan Hidangkan

*Merendam isi ikan dalam jus limau bertujuan untuk memasakkan isi ikan, selain itu, ia juga berperanan untuk menbuang bau hanyir ikan.

No comments:

Post a Comment